LTE en 4G zorgen voor tv-storing

 

 

In Nederland is de veiling van etherfrequenties die voor de LTE-technologie gebruikt kunnen worden begonnen. In het Verenigd Koninkrijk heeft het gebruik van LTE al voor veel tv-storingen geleid.In het Verenigd Koninkrijk is men gestart met een grootschalige uitrol van LTE-netwerken. Hiermee kan men onder meer van de nieuwe 4G mobiele data standaard gebruik maken. De LTE-frequentieband bevindt zich echter in het frequentiespectrum dat kabelbedrijven op de eigen netwerken voor het aanbieden van met name tv-diensten gebruiken

Nachtmerrie wordt werkelijkheid
De nachtmerrie voor veel kabelbedrijven lijkt in het Verenigd Koninkrijk werkelijkheid te worden. Door de uitrol van LTE hebben 2,3 miljoen kabelabonnees last van tv-storingen. Vooral het gebruik van minder goed geïsoleerde coaxkabels in de woningen van de Britten lijken voor deze storingen te zorgen. Het vervangen van de coaxkabels biedt in veel gevallen soelaas. In sommige gevallen moest zelfs de complete kabelstructuur vervangen worden. Bij slechts vijfhonderd storingsgevallen moest het kabelbedrijf in het eigen netwerk aanpassingen doen om de storing te verhelpen.

Nederland begint in 2013 met LTE
In Nederland wordt in 2013 de LTE-frequentieband operationeel. KPN is op dit moment bezig om in het gehele land bepaalde frequenties die voor het tv-product Digitenne gebruikt worden te wijzigen. Hierdoor wil men storing voorkomen. Enkele door KPN voor Digitenne gebruikte frequenties worden vanaf 2013 ook voor LTE ingezet. Kabelbedrijven en telecomaanbieders die gebruik van LTE gaan maken, dienen samen voor een oplossing van eventuele storingen te zorgen. Wanneer deze samenwerking niet goed verloopt en de tv-kijker last van storingen blijft houden kan het ministerie van Economische Zaken ingrijpen.

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *