Goed, en goedkoper kan niet! SAB Sky 4700 HD

Wie zijn digitale kabelabonnement wil aanvullen met honderden gratis satellietzenders zit met deze SAB-ontvanger op de eerste rang.
Het beste van twee digitale werelden is voor steeds meer mensen de beste oplossing om een zo compleet mogelijk zenderaanbod in de huiskamer te krijgen. Voor de Nederlander of Vlaming die naast tv-ontvangst via kabel, DVB-T (Digitenne) of IPTV het zenderaanbod nog verder wil uitbreiden met ongecodeerde (free-to-air, ofwel FTA) satellietontvangst zijn satellietontvangers met Common Interface-sloten en/of kaartlezers vaak teveel van het goede. Voor de ontvangst van ongecodeerde zenders zijn deze overbodig, maar bij de aanschaf van een ontvanger moet er als koper wel voor betalen.
Deze groep mensen kan beter voor een FTA-satellietontvanger kiezen. Hierin zijn deze ongebruikte extraatjes niet aanwezig, en dat maakt FTA-satellietontvangers veel goedkoper. Nadeel is wel dat als men toch mocht besluiten om helemaal op tv-ontvangst via de satelliet over te willen stappen, met een abonnement bij CanalDigitaal of TV Vlaanderen, er een nieuwe ontvanger moet worden aangeschaft.
Wie nu een FTA-satellietontvanger koopt, moet er goed op letten dat het een HD-satellietontvanger is. Ook als hij niet direct gebruikt wordt voor het kijken naar HD-zenders. Deze ontvangers kunnen naast HD-kanalen namelijk ook SD-kanalen ontvangen die in MPEG4 worden uitgezonden. Hierdoor heeft men een toekomstzekere satellietontvanger.
Als we de SAB Skystar 4700 HD uit de doos halen, zien we dat we te maken hebben met een simpele ontvanger. De voorzijde is slechts voorzien van een viercijferig numeriek display en drie bedieningstoetsen. Geen frontklep. Dat is ook niet nodig, omdat er geen kaartlezer of CI-slot in de ontvanger aanwezig is.
De achterzijde en de daarop aanwezige aansluitmogelijkheden zijn ook sober. Een LNB-ingang zonder doorlusmogelijkheid, één scartaansluiting, de HDMI-uitgang, een digitale coaxiale audio-uitgang en een USB-aansluiting. Geen analoge video- en geluidsuitgangen dus.
De USB-aansluiting is een belangrijk onderdeel bij deze SAB-ontvanger. Het is de enige manier om de satellietontvanger van nieuwe firmware te voorzien. Updaten gaat makkelijk. We zetten de nieuwe firmware op de USB-stick, plaatsen hem aan de achterzijde in de ontvanger en selecteren in het menu de optie ‘updaten via USB-stick’.
Maar de USB-aansluiting is ook voor andere doeleinden te gebruiken. Via een USB-stick kunnen we op deze manier tv- en radioprogramma’s opnemen. Ook kunnen we op de USB-stick video-, foto- en muziekbestanden plaatsen die via de mediaspeler in de satellietontvanger afgespeeld kunnen worden. Opvallend is hierbij dat vrijwel alle bestandsformaten worden gelezen.
Nog leuker is dat bepaalde soorten USB Wi-Fi sticks door de satellietontvanger werden herkend. Hierdoor kunnen we de satellietontvanger draadloos in het thuisnetwerk opnemen. Op deze manier kunnen we ook mediabestanden vanaf andere computers in het netwerk op de satellietontvanger afspelen.
Kijken we naar de beeldkwaliteit, dan zien we dat deze low budget satellietontvanger zeker niet voor duurdere modellen onder doet. De beeldkwaliteit is subliem en het aantal beeldformaten dat we kunnen kiezen is groot. We kunnen zelfs in 1080p beeldkwaliteit naar films kijken.
Daarnaast is er de keuzemogelijkheid om het upscalen van het beeld aan de televisie over te laten – iets dat we maar bij weinig HD-ontvangers zien – en zien we dat automatisch het beeldformaat wordt gekozen waarin de tv-zender wordt uitgezonden. Op zich verloopt de interne upscaling in deze satellietontvanger goed. Toch raden wij in de meeste gevallen – zeker bij nieuwe televisiemodellen – aan om dit door het tv-toestel te laten doen.
De EPG en informatiestructuur van deze HD-satellietontvanger zijn eenvoudig en daardoor voor iedere gebruiker makkelijk te gebruiken. De menustructuur is wellicht wat moeilijker, maar zeker niet al te lastig. En wat we niet hadden verwacht: er zijn veel instellingen mogelijk. De EPG is geschikt voor DVB-EIT, waardoor er voor de meeste tv-zenders een zevendaagse programmagids beschikbaar is.
In het menu vinden we uitgebreide DiSEqC-mogelijkheden. Alle DiSEqC antenne-configuraties kunnen worden bestuurd, ook de draaibare schotelopstellingen.
Wanneer de ontvanger van de nieuwste firmware wordt voorzien, is er een actuele zenderlijst van FTA-zenders voor de belangrijkste satellieten aanwezig. Naast de Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird satellietposities vinden we ook de voor Turkije belangrijke Turksat en Eurobird 3 satelliet in de voorgeprogrammeerde zenderlijst.
Naast deze zenders en satellieten kunnen we nog meer zenders op nog meer satellieten zoeken. Dat kan via een automatische satellietscan, een multisat scan waarbij gelijktijdig meerdere satellieten worden gescand, en een transponderscan waarbij we een bepaalde transponder op een bepaalde satelliet kunnen inscannen. Daarnaast is er een blindscan functie aanwezig. Deze werkt verbluffend goed. De zeer gevoelige tuner zorgt ervoor dat er een groot aantal tv- en radiozenders bij deze blindscan gevonden wordt.
En dan nog een extraatje. Want eigenlijk is deze SAB HD-satellietontvanger op dit moment meer dan alleen een FTA-satellietontvanger. We vonden namelijk op het internet een hobbyfirmware waarin ook gecodeerde tv-zenders zonder smartcard via emulatie en gekraakte toegangssleutels van de codering bekeken kunnen worden. Daarbij zitten ook enkele Nederlandse tv-kanalen die nog van de Irdeto-codering gebruik maken. Dit is natuurlijk een tijdelijke zaak.
Wie alleen wil kijken naar FTA uitgezonden tv-kanalen via de satelliet vindt in deze goedkope maar uitgebreide HD-satellietontvanger een perfect apparaat.
[hr_invisible]
(bron: TotaalTV)

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *